Omgiven av idioter

Att Accepts pedagogiska analysverktyg för personlig utveckling sträcker sig långt utanför enbart sälj- och ledarskapsutbildningar råder det inget tvivel om. Detta om något är Thomas Eriksons bok ”Omgiven av idioter” ett klart bevis på. Boken, som bygger på autentiska fall från Thomas arbete som konsult på Accept, har till dags dato sålt i över 400 000 exemplar enbart i Sverige och med rättigheterna sålda till över 20 länder lär framgångarna inte klinga av i första taget.

Ändå var succén inte så given som man kan tro. Många förstod inledningsvis inte vitsen med boken och ifrågasatte såväl allmänhetens intresse samt att det skulle finnas någon tydlig målgrupp. Att Thomas redan var en etablerad författare med flera framgångsrika deckare bakom sig, där huvudkaraktären just använde sig av samma analysverktyg, tycktes inte spela någon roll. Flera stora förlag refuserade innan Thomas tog saken i egna händer och själv investerade i dess utgivning.

2014 kom boken ut och resten är som sagt historia. Egentligen är framgången inte svår att förstå. Det handlar om allmängiltiga samtalsämnen och situationer alla kan relatera till och för oss på Accept har boken nästintill blivit ett visitkort. Allt fler företag köper upp boken till sin personal i syfte att öka insikten om våra olikheter och därigenom förbättra kommunikationen, så när vi knackar på finns redan förförståelsen och det går snabbare att komma fram till ett konkret förändringsarbete. För de flesta av sälj- och ledarskapskonsulterna därute är boken idag allmän egendom och många hör av sig för att fråga var det går att lära sig mer om våra metoder.

Lite friktion har det såklart också funnits. Det största motståndet kommit från psykologer som menat att metoden för personlighetsanalys är för enkel. Fel använt kan analysen absolut leda till fel slutsatser men det är viktigt att påpeka att det inte rör sig om ett personlighetstest, utan en självskattningsanalys där deltagarna fyller i sin egen uppfattning om sig själv. Thomas (liksom alla konsulter på Accept) har lagt år på att utbilda sig i metodiken och han lär sig mer hela tiden. Med över 40 år av beprövad teori är det inte underligare än att studera ett främmande språk där övning är nyckeln till all färdighet.

Idag arbetar Thomas främst som författare och föreläsare och i maj förra året kom bok nummer två i serien ”Omgiven av psykopater – så undviker du att bli utnyttjad av andra”. En tredje bok om ledarskap är också på gång och för Thomas är anledningen självklar: de som arbetar med att driva förändring måste vara lika mottagliga för den själva.